B&Uus kalender smadrer retssikkerheden

Retssikkerhed

Tvangsfjernelser på samlebånd

 

Chaplin i mllem store tandhjul, Moderne Tider

Chaplin, Moderne Tider

Set fra advokatens og den biologiske families side er det helt afgørende møde det hvor tvangsfjernelsen er på dagsordenen. Hjemgivelser er undtagelsen.

Uforberedte advokater og forældre er normen. Her kan du læse hvorfor.

Børn- og Ungeudvalget er det mærkeligste organ i offentlig forvaltning. Det er domstolslignende, og i den forstand er det et “nævn” , interesserede kan slå op i Bent Christensens stadigt relevante disputats fra 1958, “Nævn og Råd.”  Det er ikke noget kommunalt udvalg. Sprogligt har man fiflet med navnet. Det hedder ikke ‘nævn’, men udvalg.

 

Juridisk set er Børn- og Ungeudvalget  et selvstændigt organ. Af opslaget på ordnet fremgår, at betegnelsen har to betydninger. Den første betydning vedrører det menneskelige legemes indre og ydre organer, fx. penis eller blærehalskirtlen-. . Den anden betydning betegner en gruppe mennesker, der er nedsat for at træffe afgørelser. I offentlig forvaltning har nævn som regel et eget sekretariat og en domstolslignende karakter. Men som det allerede fremgik hos Bent Christensen, kan der indimellem være en tendens til, at organet sekretariatsbetjenes af den forvaltning, den juridisk skule kunne etablere et modspil til. Det ligner ikke et demokratisk samfund med magtadskillelse, men et  politisk system, hvor magthaveren beskytter sig mod befolkningen. Læs Enzensberger her

Man kan komme i tvivl om analogien her. Er Børn- og Ungeudvalget et indre eller ydre organ, eller er det noget med tilknytning til kommunen, der kan stå for sig selv? Om det er et ydre eller et indre organ, må overlades til mere kyndige.

Det er et skjult organ Man kan ikke henvende sig til det, det har ikke noget brevpapir, ingen adresse, intet telefonnummer. Men det eksisterer i virkeligheden. Som organ minder det måske om det svenske “Sekreta utskottet“, der blev afskaffet i oplysningstiden – 1700-tallets Sverige.

 

Ikke desto mindre træffer Børn- og Ungeudvalget afgørelser, der juridisk skulle have været omfattet af  reglen om “Fair rettergang” i Den Europæiske MenneskeRettigheds-Konventions artikler 8 og 6. , læs her . 

Reglerne om dette organ er nedfældet i “Retssikkerhedsloven“, og bestemmelserne fremgår i deres helhed nedenfor. Socialministeren har udsendt en Forretningsorden, (læs ogsåp den nedenfor) der reelt giver forvaltningen ( kan sidestilles med anklagemyndigfhedenO ret til at fremsende yderligere materiale til Børn- og UngeUdvalget inden mødet. Om dette materiale skal forelægges  for borgeren, dennes bisidder eller partsrepræsentant, fremgår ikke.

Det fremgpr af praksis, at Børn og Ungeudvalget holder formøder med forvaltningen ingen selve mødet. Jeg har bevix på, at dokumenter fremdateres til selve mødet, før de bare har karakter af indsilling.

Kalenderen

De mange mennesker og stedfortrædere, repræsenterende byrådet, familieretshuset og den beskikkede dommer, lægger sammen med familieforvaltningen kalender forud for årets møder. De er jo alle andet steds engageret, og det kræver et stort koordinationsarbejde

Den første opgave for kommunens familieafdeling er at koordinere og varsle årets møder.
Den næste er at tilrettelægge en tilgang af sager, som passer til mødedagene. (På moderne dansk hedder det vist “flow”). Når der nu er reserveret tid, skal der være en tilgang af sager, der passer til mødedagene.

 

Efterhånden, som næste møde nærmer sig, hælder forvaltningen sager på.
Afhængig af, hvordan kalenderen er tilpasset omstændighederme. varer en mødedag typidk 6 timer. Indimellem selve møderne er der afsat tid til forberedelse, formøder, votering og meddelelse.

Almindelige effektivitetshensyn indebærer, at antallet af afgørelser pr mødedag således ligger på 3-4 stykker.

Advokaten bliver alt for sent koblet på

Omkring en uge før mødet eller med lidt held lidt mere indkaldes forældre. I mange tilfælde er det nærmest på dette tidspunkt, borgeren skal til at finde en advokat. Der er ret få advokater, der er specialister indenfor dette felt, og deres egne kalendere er som regel optaget.
Advokat Anders Brøntved skal takkes for at have gjort opmærksom på denne her meget vigtige problemstilling.

Den helt ubestridt væsentligste del af tvangsfjernelsesprocessen er den egentlige afgørelse, der følges op af den fysiske gennemførelse umiddelbart efter.

Alle de senere møder er ikke-decisive. Ankestyrelsen giver B&UU medhold i andele af sagerne, der svarer til præsidentvalg i Rusland ( 99 %).  Den efterfølgende sag i byretten tager ½ time og handler mestendels om, hvorvidt Ankestyrelsen havde den formelle kompetence til at træffe sin afgørelse.

Med andre ord: Ved det fuldstændigt helt afgørende møde i Børn- og Ungeudvalget møder der en uforberedt stand-by-dommer op.

 

Retsgarantier?

 

Det burde være sådan, at der – hvis der ikke foreligger helt akutte omstændigheder – skal gå mindst 6 uger fra det tidspunkt hvor forvaltningen indstiller til anbringelse, og dermed fra det tidspunkt, hvor der skal kobles advokat på, til sagen kører. Det vil være ønskeligt om advokaten kan være med til den forudgående partshøring.

Confirmation bias – forskellen mellem beslutning og afgørelse?

De fornødne skridt i forbindelse mellem forvaltningens interne beslutning om at gå videre med sagen i retning af en tvangsfjernelse er taget lang tid i forvejen.
Hvis der foretages en “børnefaglig undersøgelse” eller bestilles en psykolog til at lave en “Forældrekompetenceundersøgelse” (hvilket ord!) så har forvaltningen formentlig reelt besluttet sig for en tvangsfjernelse.

Det kunne være interessant at få oplyst, i hvor mange tilfælde sådan en forældrekompetenceundersøgelse resulterer i, at hensigten om at ville skille et barn fra dets forældre opgives.

Fraværet af retsgarantier indebærer, at de retsgarantier – fair rettergang, ordentlig sagsoplysning på verificerede faktiske omstændigheder er helt fraværende.

Gør oprør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

Børne- og ungeudvalget

§ 18. Kommunalbestyrelsen nedsætter et børne- og ungeudvalg, der afgiver indstillinger om adoption uden samtykke til Ankestyrelsen, jf. § 72 i barnets lov, og træffer afgørelse i sager vedrørende børn og unge, jf. § 142 i barnets lov.

§ 19. Børne- og ungeudvalget består af

1) 2 medlemmer, der vælges af kommunalbestyrelsen blandt dens medlemmer,

2) 1 byretsdommer, der udpeges af retspræsidenten i retskredsen, og

3) 2 pædagogisk-psykologisk sagkyndige, der udpeges af Familieretshuset for en periode, som svarer til den kommunale valgperiode.

Stk. 2. Efter samme regler vælges og udpeges tillige for hvert medlem en stedfortræder, der indkaldes til at møde, når medlemmet er forhindret i at deltage. Kommunalbestyrelsen i kommuner med 55.000 indbyggere eller derover kan beslutte, at der udpeges 2 stedfortrædere for hvert medlem af børne- og ungeudvalget. Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune kan beslutte, at der udpeges 3 stedfortrædere for hvert medlem af børne- og ungeudvalget. Indbyggertallet i 2. pkt. opgøres pr. 1. juli i de år, hvor der er valg til kommunalbestyrelsen, og gælder for hele den efterfølgende kommunale valgperiode.

Stk. 3. Er et medlem efter stk. 1, nr. 1, eller et sådant medlems stedfortræder efter stk. 2 forhindret i at deltage i et møde, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at en stedfortræder for det andet kommunalbestyrelsesmedlem indkaldes til at deltage i mødet.

Stk. 4. Er et sagkyndigt medlem efter stk. 1, nr. 3, eller et sådant medlems stedfortræder efter stk. 2 forhindret i at deltage i et møde, kan kommunalbestyrelsen indkalde en stedfortræder for det andet sagkyndige medlem til at deltage i mødet.

Stk. 5. De pædagogisk-psykologisk sagkyndige, som udpeges efter stk. 1, nr. 3, kan ikke deltage i behandling af andre sager vedrørende samme person eller samme familie inden for den offentlige forvaltning, herunder behandlingen af sager i Familieretshuset og klagesager.

§ 20. Børne- og ungeudvalget vælger selv sin formand og næstformand, jf. dog 2. og 3. pkt., blandt de medlemmer, der er valgt af kommunalbestyrelsen. Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune kan beslutte, at i alt 3 personer udnævnes til næstformænd for børne- og ungeudvalget i kommunen. Næstformændene efter 2. pkt. vælges blandt de valgte medlemmer af borgerrepræsentationen, jf. § 19, stk. 1, nr. 1, og stk. 2.

Stk. 2. Dommeren leder møderne i udvalget og påser, at der er foretaget de nødvendige undersøgelser, og beslutter, om der skal indhentes flere oplysninger, og kan forlange, at der optages et retsligt forhør efter retsplejelovens § 1018. Dommeren vejleder også om, hvordan reglerne skal forstås og anvendes, samt giver en vurdering af de oplysninger, der foreligger.

§ 21. Social- og boligministeren fastsætter forretningsordenen for børne- og ungeudvalget, herunder regler om valg af formand og næstformand ved stemmelighed, om udpegning af nye medlemmer eller midlertidige stedfortrædere ved længerevarende fravær eller et medlems udtræden og om virtuel deltagelse i møder i helt særlige tilfælde. Social- og boligministeren kan i forretningsordenen bemyndiges til at dispensere fra kravet i § 19, stk. 2, om, at der for hvert medlem udpeges en stedfortræder.

Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om vederlag til formanden og de øvrige medlemmer, der er valgt af kommunalbestyrelsen.

Forretningsorden for Børn- og UngeUdvalg

Bemærk de smukke samarbejde mellem forvaltning og  nævnet

Bekendtgørelse om forretningsorden for børn og unge-udvalgene

I medfør af § 21, stk. 1, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, jf. lovbekendtgørelse nr. 1064 af 21. august 2018, fastsættes:

Børn og unge-udvalget

§ 1. Børn og unge-udvalget består, jf. lovens § 19, stk. 1, af

1) 2 medlemmer, der vælges af kommunalbestyrelsen blandt dens medlemmer,

2) 1 byretsdommer, der udpeges af retspræsidenten i retskredsen, og

3) 2 pædagogisk-psykologisk sagkyndige, der udpeges af Familieretshuset.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsens valg af medlemmer og Familieretshusets udpegning af de pædagogisk-psykologisk sagkyndige følger den kommunale valgperiode.

Stk. 3. Efter samme regler vælges og udpeges tillige for hvert medlem en stedfortræder, jf. dog stk. 5, der indkaldes til at møde, når medlemmet er forhindret i at deltage, jf. lovens § 19, stk. 2. Stedfortræderne for de medlemmer, der er valgt af kommunalbestyrelsen, vælges af de grupper i kommunalbestyrelsen, der har udpeget medlemmerne.

Stk. 4. Udvalget vælger selv sin formand og næstformand blandt de medlemmer, der er valgt af kommunalbestyrelsen, jf. lovens § 20, stk. 1.

Stk. 5. Social- og indenrigsministeren kan efter ansøgning godkende, at der udpeges mere end en stedfortræder for hvert medlem af udvalget.

§ 2. Kommunalbestyrelsen stiller den fornødne sekretariatsbistand til rådighed for udvalget.

Sagens forberedelse

§ 3. Kommunalbestyrelsen sørger for, at sager, der skal afgøres af børn og unge-udvalget, forelægges for udvalget sammen med sagens akter samt en indstilling om sagens afgørelse. For så vidt angår sager om anbringelse uden for hjemmet efter § 58 i lov om social service, skal indstillingen indeholde den redegørelse, der er nævnt i § 59 i lov om social service. For så vidt angår sager om adoption uden samtykke efter § 9, stk. 3 og 4, i adoptionsloven, jf. § 68 e i lov om social service, skal indstillingen indeholde den redegørelse, der er nævnt i § 68 e, stk. 2 og 3, i lov om social service.

Stk. 2. Forvaltningen har ret til at fremføre uddybende oplysninger under sagens behandling ved børn og unge-udvalget.

Stk. 3. Formanden fastsætter tid og sted for børn og unge-udvalgets møder. I sager, hvor formanden har truffet en foreløbig afgørelse efter § 75, stk. 1, i lov om social service, skal afgørelsen dog snarest muligt og senest inden 7 dage efter iværksættelsen af afgørelsen forelægges børn og unge-udvalget, jf. § 75, stk. 3, i lov om social service. Formanden sørger for, at dagsorden og sagsmateriale til et møde udsendes med rimeligt varsel.

§ 4. Om medlemmernes habilitet til at deltage i afgørelsen af de enkelte sager gælder forvaltningslovens regler herom.

Stk. 2. Hvis en af de pædagogisk-psykologisk sagkyndige har afgivet udtalelser eller på anden måde deltaget i sagens behandling i forvaltningen forud for forelæggelsen for udvalget, kan vedkommende ikke deltage i børn og unge-udvalgets afgørelse eller afgivelse af indstilling. Bestemmelsen i 1. pkt. gælder dog ikke, hvis børn og unge-udvalget af denne grund mister sin beslutningsdygtighed, jf. § 7, stk. 1.

Stk. 3. De pædagogisk-psykologisk sagkyndige kan ikke deltage i behandling af andre sager vedrørende samme person eller samme familie inden for den offentlige forvaltning, herunder behandlingen af sager i Familieretshuset eller Ungdomskriminalitetsnævnet, klagesager eller sager, som Ankestyrelsen tager op af egen drift, jf. § 65 i lov om social service.

Sagens afgørelse

§ 5. Børn og unge-udvalgets møder er ikke offentlige.

§ 6. Dommeren påser, at sagen er tilstrækkeligt oplyst og kan beslutte, at andre end de personer, der er nævnt i § 68 f, stk. 2, og § 74, stk. 2 og 3, i lov om social service, skal have lejlighed til at udtale sig over for udvalget. Dommeren kan ligeledes, jf. § 20, stk. 2, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, beslutte, at der skal indhentes yderligere oplysninger eller foretages yderligere undersøgelser, herunder at der optages retsligt forhør efter reglerne i retsplejelovens § 1018.

Stk. 2. Dommeren påser endvidere, at indehaveren af forældremyndigheden og den unge, der er fyldt 12 år, samt deres advokat har fået tilbud om at se sagens akter samt er gjort bekendt med retten til at udtale sig, forinden der træffes afgørelse eller afgives indstilling. Denne forpligtelse omfatter tillige plejeforældrene i en sag efter § 78, stk. 4, i lov om social service, samt den af forældrene der ikke har del i forældremyndigheden, for så vidt angår afgørelser efter § 71, stk. 3, i lov om social service og § 15, stk. 1, i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, der angår denne.

Stk. 3. Dommeren leder møderne i børn og unge-udvalget og kan herunder træffe beslutning om at begrænse antallet af bisiddere for de personer, der efter § 68 f, stk. 2, og § 74, stk. 2 og 3, i lov om social service, skal have lejlighed til at udtale sig om sagen, forinden der træffes afgørelse eller afgives indstilling.

§ 7. Dommeren, en af de pædagogisk-psykologisk sagkyndige eller disses stedfortrædere, samt et af medlemmerne valgt af kommunalbestyrelsens medlemmer eller disses stedfortrædere skal være til stede, for at udvalget er beslutningsdygtigt.

Stk. 2. Til vedtagelse af en afgørelse eller indstilling, som efter loven kræver kvalificeret flertal, skal dog mindst 4 medlemmer være til stede og stemme for afgørelsen eller indstillingen.

Stk. 3. Ingen udover udvalgets medlemmer og protokolføreren må deltage i mødet under voteringen.

§ 8. Der føres en protokol, og børn og unge-udvalgets afgørelse eller indstilling og begrundelsen herfor indføres umiddelbart efter voteringen i protokollen. Et medlem kan kræve tilført protokollen en kort begrundelse for sit standpunkt.

Stk. 2. Hvis dommeren ikke er enig i den trufne afgørelse eller den afgivne indstilling, skal dette tilføjes protokollen, og meddelelsen om afgørelsen eller indstillingen skal indeholde oplysning herom, jf. § 68 f, stk. 3, og § 74, stk. 5, i lov om social service.

§ 9. Dommeren fastsætter efter § 72, stk. 4, i lov om social service eller § 15 a, stk. 4, i adoptionsloven, salær og godtgørelse for udlæg til advokater efter samme regler som i tilfælde, hvor der er meddelt fri proces, jf. retsplejelovens kapitel 31.

§ 10. Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. juli 2019.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 212 af 5. marts 2019 om forretningsorden for børn og unge-udvalgene ophæves.

Social- og Indenrigsministeriet, den 10. juli 2019

Astrid Krag

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retssikkerhed
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.